Hipertansiyon riskini artıran ilaçlar :
Uzmana göre hormonal ilaçlar grubuna ait glukokortikosteroidlerin düzenli kullanımı kan basıncında artışa neden olabiliyor. Ayrıca parasetamol, ibuprofen, aspirin ve diğer aktif maddelere dayanan steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar, oral kontraseptifler ve nazal vazokonstriktörler hipertansiyon gelişme riskini artırabilir.
Uzman, “Çeşitli patolojiler, özellikle böbrek hastalıkları ve bazı endokrin hastalıkları olmak üzere kan basıncında sürekli bir artışa da yol açabilir” diye ekliyor. Ek olarak, artan kan basıncıyla ilişkili bir dizi faktör vardır. Bu faktörler arasında obezite, aşırı tuz tüketimi, alkol, hareketsiz yaşam tarzı, yaş ve kalıtsal yatkınlık da yer alıyor.
Sağlıklı beslenmek ve yüksek tansiyon, diyabet ve diğer kronik hastalıkları önlemek söz konusu olduğunda fast food ve tatlılardan kaçınmak 1 numaralı kuraldır. “Akşamları cips veya çikolata yemek yerine bir avuç fındık (günde yaklaşık 25 gram) veya doğranmış sebze gibi daha sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilirsiniz. Genel olarak yağlı yiyecekler yememeye dikkat etmeniz önerilir. Her üç öğünde de kızartılmış yiyecekler hayvansal ürünler de kan basıncını yükseltir ve az miktarda tüketilmelidir. Bunun yerine, şeker ve trans yağ oranı düşük bitkisel gıdalar kan basıncını düzenlemeye ve vücuttaki enerji ve gücü artırmaya yardımcı olur” diyor.
Kan basıncını önemli ölçüde artırabilen aşırı tuz alımı hafife alınmamalıdır. Bu nedenle yemeklerinize çok fazla tuz eklememeye ve günde bir çay kaşığını geçmemeye dikkat edin. Bol miktarda doğal, işlenmemiş gıda ile sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürebilirsiniz ve vücudunuz, kan basıncını düzenlediğiniz için size teşekkür edecektir.
Uzman, “Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden kaçının. Sigara her zaman sağlığa zararlı olmuştur ve olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sadece 5 gün sonra kan basıncınızda bir düşüş görebilirsiniz” diyor.